Latem, w sezonie przyrządzam tę sałatkę z dojrzałymi truskawkami, zimą muszę się zadowolić słodko-kwaśną żurawiną (jeśli za nią nie przepadasz, możesz użyć tej słodzonej). Gorycz włoskich orzechów doskonale komponuje się z owocami żurawiny i dresingiem z octu winnego, miodu i oleju słonecznikowego. Sałatkę proponuję podać obok innych przekąsek na karnawałowym spotkaniu ze znajomymi lub na walentynkowej kolacji.
Składniki:
14 listków masłowej sałaty lub gotowy miks sałat (może być też sama rukola),
2 filiżanki słodzonej suszonej żurawiny,
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
1 łyżeczka płynnego naturalnego miodu (najlepiej lipowy lub wielokwiatowy),
czarny świeży pieprz.
Jak przyrządzić?
Sałatę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, porwać na kawałki.
Wrzucić do miski.
Przykryć ją suszoną żurawiną i posiekanymi orzechami włoskimi.
Przygotować dressing.
Wymieszać ocet z miodem i olejem.
Polać nim sałatkę.
Na koniec dodać świeżego pieprzu i lekko ją wymieszać.
Jeśli musisz – dodaj szczyptę soli, ale według mnie sól w tej sałatce jest zbędna no i oczywiście niezdrowa.
Jak podawać?
Ja podaję tę sałatkę w towarzystwie grzanek z fetą i czosnkiem, ale można ją też podać po prostu do pieczywa.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |