Piccata z kurczaka

Przepis kulinarny
Piccata z kurczaka Zobacz 5 zdjęć

Piccata to sposób przygotowania mięsa w sosie polegający na osobnym upitraszeniu kotlecików w ziołowej panierce i kwaskowego sosu, którym się je polewa. Danie super szybkie i nieskomplikowane. Polecam odwagę przy panierowaniu mięsa, powinno być pokryte grubą warstwą ziół. Dzikie zestawienie ostrych aromatów ziołowych kotlecików z kwaśnym i mega czosnkowym sosem zniewalająco działa na podniebienie.

Składniki:

2 łyżki mąki,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
½ łyżeczki soli,
4 kotlety z piersi kurczaka,
2 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
1 cytryna,
2 łyżeczki kaparów,
1 łyżka zimnego masła,
kilka gałązek natki pietruszki.

Jak przyrządzić?

Cytrynę myjemy bardzo dokładnie, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Mieszamy mąkę z szałwią, rozmarynem i solą.

Starannie obtaczamy w nich lekko rozbite kotlety i smażymy je na 1 łyżce oliwy z każdej strony przez 2-3 minuty.

Po usmażeniu odkładamy kotlety na bok, a na patelnię wlewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz kapary.

Całość dusimy przez 1-2 minuty, stale mieszając.

Po odstawieniu z ognia dodajemy zimne masło i energicznie mieszamy.

To powinno uczynić sos bardziej kremowym i złagodzić jego smak.

Jak podawać?

Kotleciki podajemy osobno, sosem polewamy dopiero tuż przed jedzeniem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania12 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł

Piccata z kurczaka: Podobne przepisy

Piccata z kurczaka: wypróbuj również

Powiązane Tematy