Piccata to sposób przygotowania mięsa w sosie polegający na osobnym upitraszeniu kotlecików w ziołowej panierce i kwaskowego sosu, którym się je polewa. Danie super szybkie i nieskomplikowane. Polecam odwagę przy panierowaniu mięsa, powinno być pokryte grubą warstwą ziół. Dzikie zestawienie ostrych aromatów ziołowych kotlecików z kwaśnym i mega czosnkowym sosem zniewalająco działa na podniebienie.
Składniki:
2 łyżki mąki,
1 łyżeczka suszonej szałwii,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
½ łyżeczki soli,
4 kotlety z piersi kurczaka,
2 łyżki oliwy,
4 ząbki czosnku,
1 cytryna,
2 łyżeczki kaparów,
1 łyżka zimnego masła,
kilka gałązek natki pietruszki.
Jak przyrządzić?
Cytrynę myjemy bardzo dokładnie, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Mieszamy mąkę z szałwią, rozmarynem i solą.
Starannie obtaczamy w nich lekko rozbite kotlety i smażymy je na 1 łyżce oliwy z każdej strony przez 2-3 minuty.
Po usmażeniu odkładamy kotlety na bok, a na patelnię wlewamy drugą łyżkę oliwy i smażymy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, po chwili dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz kapary.
Całość dusimy przez 1-2 minuty, stale mieszając.
Po odstawieniu z ognia dodajemy zimne masło i energicznie mieszamy.
To powinno uczynić sos bardziej kremowym i złagodzić jego smak.
Jak podawać?
Kotleciki podajemy osobno, sosem polewamy dopiero tuż przed jedzeniem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 12 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |