Idealne danie na tzw. przedwiośnie, które w dzisiejszych czasach jest krótkim przejściem zimy w lato. Zasadne jest więc zaopatrzenie organizmu w dawkę składników odżywczych, witamin, minerałów. Zestawienie selera i owoców z ostrym smakiem ogórka kiszonego daje wyjątkowy efekt. Kto by pomyślał, że „samo dobre” może być także smaczne? Sos jogurtowy łagodzi wszystkie te pozorne kontrasty i dopełnia smaku.
Składniki:
duży seler,
2 ogórki kwaszone,
2 banany,
1 jabłko,
sok z ½ cytryny,
1 szklanka jogurtu,
natka pietruszki,
szczypta cukru,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut, aż zmięknie.
Kroimy w kostkę.
Banany kroimy w plasterki, a ogórki i jabłka w kostkę.
Łączymy ze sobą składniki.
Jogurt wlewamy do słoika, dodajemy odrobinę cukru, sól i pieprz, wciskamy sok z cytryny.
Po zamknięciu słoika mocno nim potrząsamy.
Zalewamy sosem sałatkę i mieszamy.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |