Sałatka bananowo – selerowa - Przepis

Przepis kulinarny
Sałatka bananowo – selerowa Zobacz 5 zdjęć

Idealne danie na tzw. przedwiośnie, które w dzisiejszych czasach jest krótkim przejściem zimy w lato. Zasadne jest więc zaopatrzenie organizmu w dawkę składników odżywczych, witamin, minerałów. Zestawienie selera i owoców z ostrym smakiem ogórka kiszonego daje wyjątkowy efekt. Kto by pomyślał, że „samo dobre” może być także smaczne? Sos jogurtowy łagodzi wszystkie te pozorne kontrasty i dopełnia smaku.

Składniki:

duży seler,
2 ogórki kwaszone,
2 banany,
1 jabłko,
sok z ½ cytryny,
1 szklanka jogurtu,
natka pietruszki,
szczypta cukru,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut, aż zmięknie.

Kroimy w kostkę.

Banany kroimy w plasterki, a ogórki i jabłka w kostkę.

Łączymy ze sobą składniki.

Jogurt wlewamy do słoika, dodajemy odrobinę cukru, sól i pieprz, wciskamy sok z cytryny.

Po zamknięciu słoika mocno nim potrząsamy.

Zalewamy sosem sałatkę i mieszamy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Sałatka bananowo – selerowa: Podobne przepisy

Sałatka bananowo – selerowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy