Kuchnia marokańska jest znana na całym świecie, a Tadżin to najsłynniejsza metoda przygotowania ciepłego posiłku w tej kuchni. Polega na duszeniu różnych warzyw i mięs w glinianym naczyniu ze stożkową pokrywą. Można podobny efekt osiągnąć dusząc warzywa w garnku z ciężką pokrywką, najważniejsze są bowiem przyprawy. Wszystkie składniki na mieszankę do tadżin można kupić u nas. Tadżin z rybą jada się w Maroku nad samym Atlantykiem, w głębi lądu używa się jagnięciny lub kurczaka.
Składniki:
1 kg ryby morskiej,
½ kg marchwi,
1 puszka pomidorów,
1 duża cebula,
2 łyżki oliwy,
1/3 łyżeczki cynamonu,
4 ziarna kardamonu,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka nasion kolendry,
1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki),
1 łyżeczka kuminu,
½ łyżeczki mielonego imbiru,
½ łyżeczki kurkumy,
1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżeczka suszonej mięty,
sok z 1 cytryny,
sól.
Kuskus
Jak przyrządzić?
Rybę myjemy, odsączamy, kroimy na kawałki.
Wszystkie przyprawy miażdżymy w moździerzu.
Cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy na oliwie w dużym rondlu lub naczyniu Tadżin.
Marchewkę obieramy i kroimy na słupki, dodajemy do cebuli, solimy i mieszamy.
Do warzyw dodajemy przyprawy, kładziemy kawałki ryby i zalewamy bulionem, pomidorami z puszki i sokiem z cytryny.
Przykrywamy.
Dusimy ok. 1 godziny, rzadko otwierając garnek, a po otwarciu lekko mieszając.
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jak podawać?
Rybę z warzywami podajemy w towarzystwie kaszy Kuskus.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |