Cannelloni z serem - Przepis

Przepis kulinarny
Cannelloni z serem Zobacz 5 zdjęć

Makaron w kształcie rurek, które można nafaszerować, idealnie nadaje się do zapiekania. Tym razem nadzienie będzie łagodne, serowe, a sos prosty, na bazie pomidorów. To od gatunków sera zależy smak potrawy. Proponuję połączenie tłustego twarogu z krowiego mleka i mozzarelli. Delikatny smak takiej mieszanki zaostrzymy czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Pomidorowy sos, którym potrawę polewamy tuż przed podaniem, może być słodki, bardzo słodki lub wytrawny, odważnym proponuję podwojenie, a nawet potrojenie dawki miodu.

Składniki:

20 dag makaronu cannelloni,
1 łyżka oleju,
2 łyżki masła do wysmarowania naczynia,
1 łyżka tartego parmezanu.

Sos:
1 puszka pomidorów,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka miodu,
sól,
pieprz.

Farsz:
40 dag tłustego twarogu,
20 dag mozzarelli,
1 jajko,
3 ząbki czosnku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do ostygnięcia. Najpierw szykujemy sos. W rondelku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i od razu wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy miód, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 20 minut, by część płynu odparowała, pomidory się rozpadły, a sos zgęstniał. Farsz: czosnek przeciskamy, mozzarellę ścieramy na tarce, a twaróg dobrze rozgniatamy widelcem. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, gałkę, czosnek, sól i pieprz. Farsz mieszamy bardzo dokładnie i napełniamy nim rurki. Układamy je ściśle w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 10-15 minut.

Jak podawać?

Potrawę podajemy polaną sosem i posypaną startym parmezanem i zieloną pietruszką.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt30 zł

Cannelloni z serem: Podobne przepisy

Cannelloni z serem: wypróbuj również

Cannelloni ze szpinakiem

... tylko z klasycznych nitek, spaghetti albo kokardek, czas, aby twoja kuchnia przestała być nudna. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie rodzaje makaronów możesz wykorzystać do ulubionych potraw, a także poznasz przepis na cannelloni ...

dawno temu

Makaron cannelloni - przepisy

... Włoska kuchnia to bogaty zestaw potraw, które z dodatkiem sosu pomidorowego i sera żółtego stanowią kulinarną wizytówkę tamtych rejonów świata. Jednym z takich specjałów jest cannelloni ... , który świetnie podkreśli smak mięsa. Jeśli więc ...

dawno temu

Trzy pomysły na farsz do cannelloni (i nie tylko)

...   Pierwotnie ten tekst miał być o czymś zupełnie innym, ale piszę go „na głodnego”, a przez tekst Damiesy mam straszną ochotę na cannelloni. Tyle moich osobistych wynurzeń. A co do cannelloni – któż ... Pierwotnie ten tekst miał być o czymś ...

dawno temu

Jak zrobić cannelloni?

... zadanie jest do wykonania, jeśli tylko poznacie tajniki przygotowania pysznej włoskiej potrawy pod tajemniczą nazwą cannelloni. ... jest do wykonania, jeśli tylko poznacie tajniki przygotowania pysznej włoskiej potrawy pod tajemniczą nazwą ...

dawno temu

Dania z serem

... Ponoć wynaleziono go aż 10 tysięcy lat temu. Dziś, wiele mówi się o złym wpływie serów na nasz organizm, jednak nie każdemu z nich można zarzucić działanie powodujące wzrost cholesterolu, przyrost ... wagi czy zatrzymywanie wody w organizmie. Są ...

dawno temu

Sery żółte

... Cech przypisywanych żółtym serom, za które je tak bardzo kochamy jest wiele. Czy możliwe jest bowiem przyrządzenie lasagne, zapiekanek makaronowych albo domowej pizzy bez tego niezwykłego dodatku ... śmietankowego smaku, jak i jego wersji ...

dawno temu

Gatunki sera

... Ulubiony przysmak myszy, wytworna przystawka koneserów wina, a także składnik chętnie wykorzystywany np. w kuchni włoskiej. Największym ich producentami są Francja, Szwajcaria oraz Holandia. Gatunków sera jest bez liku. Przedstawimy Wam te ...

dawno temu

Jedz ser, będziesz zdrowszy !

... Żółty ser znamy wszyscy a niewielu jest ludzi, którzy sera nie lubią. Jak się jednak okazuje, ser żółty dobrze wpływa nie tylko na nasze podniebienie i nasz kulinarny apetyt, ale również na nasze ... Żółty serznamy wszyscy a niewielu jest ludzi, ...

dawno temu

Półmisek serów - pyszna przekąska

... Jeśli planujesz przyjęcie i zastanawiasz się jaką przekąskę zaserwować, to weź pod uwagę sery. Są naprawdę pyszne, a i napracować się przy takiej serowej przystawce nie trzeba. Wystarczy odpowiednio je pokroić i podać. Czy wiesz jak powinien ...

dawno temu

Makaron z serem pleśniowym

... Zastanawiałaś się kiedyś, ile sera przeciętnie zjadasz w ciągu dnia? Wbrew pozorom nie są to w większości wypadków niewielkie ilości. Okazuje się bowiem, że różne odmiany sera stanowią nieodłączny ... wytrawnych potrawach, do których trzeba ...

dawno temu

Co podać do deski serów?

... Deska serów to wykwintne eleganckie danie idealne na wieczór w gronie przyjaciół. Aby deska serów była dobrze skomponowana, musi zawierać ser twardy, ser świeży, ser miękki dojrzewający, oraz gatunki sera blue. ... Impreza z desą serów to jednak ...

dawno temu

Ser mascarpone - kilka fajnych przepisów

... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale dziś mam dla was kilka przepisów z serem mascarpone. ... . Punktem szczególnym tej kuchni są sery, z których najbardziej popularnym jest parmezan. Ale ...

dawno temu

Epoisses - król wszystkich serów!

... Przedstawię dzisiaj bardzo unikalny francuski ser. Napoleon był nim zachwycony, a Jean Brillat-Savarin, znany francuski polityk, który zasłynął także w branży kulinarnej, nazwał go "królem ... wszystkich serów". Époisses de Bourgogne, bo nim ...

dawno temu

Ser camembert

... . Okazuje się, że równie smaczne może być podanie sera w innej postaci niż położenie go na kanapki bądź dodanie do zapiekanki makaronowej. Jeżeli uwielbiasz ser i nie potrafisz wyobrazić ... sobie bez niego żadnego posiłku, zobacz, w jaki ...

dawno temu

Smażony ser

... zaoszczędzić sobie czas i pieniądze. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim pizze, różnego rodzaju pomysły na zupy, zapiekanki, a także smażony ser. Jeżeli jesteś ciekawa, co to takiego i w jaki sposób można zużyć zepsuty twaróg, poświęć ...

dawno temu

Sery świata – może kawałek Pijanej Kozy?

... Wbrew nazwie, żadna koza nie cierpi na nadmierną wesołość podczas dojenia mleka na ten ser. Nazwa pochodzi od tego, że ser namacza się w czerwonym winie typu Doble Pasta na 48 – 72 godzin. ... Jak w większości najlepszych wynalazków kulinarnych, ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... Tradycyjny ser feta produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (5-10% mieszanki). Dzisiaj do jego produkcji używa się zazwyczaj pasteryzowanego mleka krowiego. Dobra ... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie ...

dawno temu

Rodzaje i gatunki żółtego sera – który z nich wybrać?

... Bez względu na to, który rodzaj sera wybierzemy – warto, aby ten zdrowy i naturalny produkt zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Przez smakoszy ceniony jest za walory smakowe, a przez dietetyków zalecany jako wartościowe źródło białka i ...

dawno temu

Czy ser żółty jest zdrowy?

... Ten rodzaj sera, jadany pod postacią zapiekanek, lasagne, pizzy czy śniadaniowych tostów, może i nie jest najzdrowszy, jednak nie można odmówić mu kilku korzyści, jakie daje organizmowi. Choć ... wiele mówi się o zgubnym wpływie sera żółtego na ...

dawno temu

Powiązane Tematy