Makaron w kształcie rurek, które można nafaszerować, idealnie nadaje się do zapiekania. Tym razem nadzienie będzie łagodne, serowe, a sos prosty, na bazie pomidorów. To od gatunków sera zależy smak potrawy. Proponuję połączenie tłustego twarogu z krowiego mleka i mozzarelli. Delikatny smak takiej mieszanki zaostrzymy czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Pomidorowy sos, którym potrawę polewamy tuż przed podaniem, może być słodki, bardzo słodki lub wytrawny, odważnym proponuję podwojenie, a nawet potrojenie dawki miodu.
Składniki:
20 dag makaronu cannelloni,
1 łyżka oleju,
2 łyżki masła do wysmarowania naczynia,
1 łyżka tartego parmezanu.
Sos:
1 puszka pomidorów,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka miodu,
sól,
pieprz.
Farsz:
40 dag tłustego twarogu,
20 dag mozzarelli,
1 jajko,
3 ząbki czosnku,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy al dente i odstawiamy do ostygnięcia. Najpierw szykujemy sos. W rondelku podgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i od razu wlewamy pomidory z puszki. Dodajemy miód, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, ok. 20 minut, by część płynu odparowała, pomidory się rozpadły, a sos zgęstniał. Farsz: czosnek przeciskamy, mozzarellę ścieramy na tarce, a twaróg dobrze rozgniatamy widelcem. Składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jajko, gałkę, czosnek, sól i pieprz. Farsz mieszamy bardzo dokładnie i napełniamy nim rurki. Układamy je ściśle w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 10-15 minut.
Jak podawać?
Potrawę podajemy polaną sosem i posypaną startym parmezanem i zieloną pietruszką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |