Świetna propozycja do mięs, wędlin, a także potraw grillowanych. Dobrze smakuje też na żytnim chlebie lub chrupiącej, podpieczonej bagietce czy toście. Sałatka przypadnie do gustu zwłaszcza mężczyznom za jej zdecydowany ostry smak cebuli i słonawy anchois. Polecam także jako dodatek do piwnej biesiady.
Składniki:
425 g fasolki cannellini w puszce,
1 pomidor,
3 filety anchois,
1 łyżka czerwonej cebuli
2 łyżeczki świeżej bazylii
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
kilka kromek ciemnego pieczywa,
pieprz czarny,
ewentualnie sól.
Jak przyrządzić?
Odsączyć i opłukać pod bieżącą wodę fasolkę z puszki. Posiekać pomidor – drobno. Filety pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić dość drobno. Bazylię porwać. Fasolkę wymieszać z pomidorem, cebulą, anchois i bazylią. Dodać ocet i oliwę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.
Jak podawać?
Podawać z ciemnym pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 7 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 9 zł |