Sałatka z fasolką cannellini

Przepis kulinarny
Sałatka z fasolką cannellini Zobacz 9 zdjęć

Świetna propozycja do mięs, wędlin, a także potraw grillowanych. Dobrze smakuje też na żytnim chlebie lub chrupiącej, podpieczonej bagietce czy toście. Sałatka przypadnie do gustu zwłaszcza mężczyznom za jej zdecydowany ostry smak cebuli i słonawy anchois. Polecam także jako dodatek do piwnej biesiady.

Składniki:

425 g fasolki cannellini w puszce,
1 pomidor,
3 filety anchois,
1 łyżka czerwonej cebuli
2 łyżeczki świeżej bazylii
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
kilka kromek ciemnego pieczywa,
pieprz czarny,
ewentualnie sól.

Jak przyrządzić?

Odsączyć i opłukać pod bieżącą wodę fasolkę z puszki. Posiekać pomidor – drobno. Filety pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić dość drobno. Bazylię porwać. Fasolkę wymieszać z pomidorem, cebulą, anchois i bazylią. Dodać ocet i oliwę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą.

Jak podawać?

Podawać z ciemnym pieczywem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje7
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt9 zł

Sałatka z fasolką cannellini: Podobne przepisy

Sałatka z fasolką cannellini: wypróbuj również

Powiązane Tematy