To wypasiona wersja lasagne zawierająca zarówno sos mięsny jak i sos serowy lub beszamelowy. Dla odpowiedniego efektu potrzebne są też czarne oliwki, a sos mięsny wymaga nie tylko wołowiny, ale także wędzonej kiełbasy lub boczku. Składników jest tu wiele, ale każdy z nich w niedużej ilości, więc danie nie jest bardzo drogie, za to sycące i wyjątkowo smaczne.
Składniki:
12 płatów makaronu lasagne,
30 dag mozzarelli, ew. innego sera żółtego,
3 łyżki startego parmezanu,
1 szklanka czarnych oliwek.
Sos mięsny:
25 dag kiełbasy,
20 dag mięsa mielonego wołowego,
5 pomidorów (mogą być z puszki),
15 dag przecieru pomidorowego,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oleju,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka cukru,
sól,
pieprz.
Sos serowy:
1 jajko,
10 dag serka feta,
2 łyżki śmietany,
natka pietruszki,
1/3 łyżeczki soli.
Jak przyrządzić?
Płaty makaronu gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odstawiamy. Smarujemy je odrobiną oleju, by się nie skleiły. Przygotowujemy sos mięsny, cebulę i czosnek siekamy. Kiełbasę kroimy w kostkę, pomidory pozbawiamy skóry i także kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek, od razu dodajemy kiełbasę i mięso. Smażymy około 5 minut stale mieszając. Dokładamy pomidory, przecier, bazylię i cukier. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, około 15 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. W osobnym pojemniku mikserem roztrzepujemy jajko, dodajemy pokruszoną fetę, śmietanę, posiekaną zieloną pietruszkę i sól. Całość dobrze miksujemy. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym odrobiną oleju układamy po kolei, makaron, sos mięsny, makaron, sos serowy, makaron, pokrojone w plasterki oliwki, posypujemy startą mozzarellą, makaron, sos mięsny, itd. Ostatnią warstwę makaronu posypujemy parmezanem. Zakrywamy folią aluminiową. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. 5 minut przed wyjęciem z pieca zdejmujemy folię.
Jak podawać?
Podajemy lasagne posypaną zieloną pietruszką.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 45 zł |