Wszyscy lubimy domowe ciasta, niektórzy pieką je bez okazji. Od nas zależy czy ciasto będzie bardzo słodkie, czy mniej. Można to regulować owocami, wybierając te mniej słodkie lub zmniejszyć ilość cukru. Do sernika wybrałam arbuz i melon, owoce soczyste, umiarkowanie słodkie ale orzeźwiające. Takie owoce są rzadziej używane do ciast, ale pomysł okazał się trafiony i sernik wszystkim smakował.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
pół szklanki cukru,
szklanka mąki,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki soku z cytryny,
łyżka cukru.
Masa serowa:
pół kg zmielonego sera,
500 ml śmietany kremówki,
4 łyżki cukru pudru,
20 dag arbuza,
20 dag melona,
3 łyżki żelatyny.
Masa mascarpone:
200 g serka mascarpone,
500 ml śmietany kremówki,
2 fiksy zagęszczające śmietanę,
pół szklanki cukru pudru,
150 g awokado lub kremu bananowego,
20 dag arbuza,
20 dag melona.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywno, dodać utarte żółtka z cukrem i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko lekko wymieszać. Piec w 170 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół. Do szklanki wody dodać sok z cytryny i łyżkę cukru i nasączyć nią biszkopt. Masa serowa: śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Śmietanę połączyć z twarogiem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie tak, żeby nie było grudek i ostudzoną dodać do masy. Masę zmiksować, aby wszystkie składniki się połączyły. Z arbuza wyjąć pestki i pokroić w kostkę, to samo zrobić z melonem. Owoce dodać do masy serowej i lekko wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia i następnie wyłożyć na jeden biszkopt. Przykryć drugim i lekko docisnąć. Masa mascarpone: śmietanę ubić na sztywno z fiksami, dodać serek mascarpone, cukier puder, wymieszać mikserem i na koniec dodać alkohol. Masę równo rozprowadzić na wierzchu i po bokach ciasta. Z arbuza i melona wydrążyć kulki i udekorować nimi ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 28 zł |