Pyszne i zdrowe połączenie owoców z warzywami. Coraz częściej do sałatek dodajemy owoce. Dzięki temu nabierają całkowicie innego smaku i stają się delikatniejsze. Dziś proponuję przepis na pyszną sałatkę ze szpinakiem, czerwoną pomarańczą i awokado.
Składniki:
świeży szpinak,
czerwona pomarańcza,
oliwa z oliwek,
pestki słonecznika,
dojrzałe awokado,
¼ szklanki sera feta,
czarny pieprz.
Jak przyrządzić?
Liście szpinaku dokładnie myjemy i osuszamy. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. To samo robimy z awokado. Wrzucamy wszystko do miski, dodajemy pestki słonecznika i delikatnie mieszamy. Dzielimy na dwie porcje i nakładamy na talerze. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek oraz doprawiamy pieprzem. Górę delikatnie posypujemy startym serem feta i gotowe.
Jak podawać?
Podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 12 zł |