Pyszne danie we włoskim stylu. Crostata to tarta z kruchego ciasta z dodatkiem nadzienia. Smakuje wyśmienicie zarówno na słodko, jak i na słono lub ostro. Smak crostaty z pomidorami i zielonym pesto bez dwóch zdań przypadnie do gustu wielbicielom klasycznej kuchni włoskiej.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka soli morskiej,
1 łyżeczka cukru,
1/3 szklanki zimnego masła,
1/2 szklanki zimnej wody,
2 żółtka,
opakowanie pomidorków koktajlowych,
1/2 szklanki startego sera żółtego,
2 łyżki pesto,
zielona cebulka,
2 łyżeczki oliwy.
Jak przyrządzić?
W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól, następnie dodaj masło i utrzyj razem wszystkie składniki. W drugiej miseczce wymieszaj wodę i żółtko. Wlewaj po łyżce mikstury do masy, raz po raz dokładnie ugniatając widelcem. Delikatnie zagnieć ciasto, aż do uformowania kuli. Wyłóż na blasze papier do pieczenia, lekko obsyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto. Nałóż na środek pesto, pomidorki i posiekaną zieloną cebulkę. Skrop oliwą i posyp serem. Zawiń boki ciasta nad nadzienie. Rozbełtaj w małej misce żółtko i łyżkę wody, a mieszaninę rozprowadź na brzegi ciasta. Piecz we wcześniej rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 30-40 minut, dopóki ciasto się nie zarumieni, a ser nie rozpuści.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |