Zupy – krem inspirują do coraz nowych połączeń smakowych. Im więcej warzyw, tym zupa jest ciekawsza. Zioła dodają pikantności i aromatu. Ważne też są dodatki takie jak np. grzanki, które sprawiają, że zupa-krem jest bardziej sycąca i pożywna.
Składniki:
mała cukinia,
marchewka,
kawałek selera,
cebula,
pomidor,
2 ziemniaki,
3 ząbki czosnku,
kawałek świeżego imbiru,
natka pietruszki,
łyżka masła,
4 cienkie plastry szynki parmeńskiej,
sól,
pieprz.
Grzanki:
pieczywo,
pęczek natki pietruszki,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię pokroić na kawałki, marchewkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek pokroić i podsmażyć na maśle. Wszystkie warzywa zalać wodą i gotować, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodać pomidor bez skórki, starty imbir, natkę pietruszki. Jeszcze chwilę gotować. Dwa plastry szynki parmeńskiej drobno pokroić i dodać do zupy. Zupę zmiksować, przyprawić solą i pieprzem. Pozostałą szynkę również pokroić i posypać nią zupę. Natkę pietruszki pokroić, dodać czosnek, oliwę, sól, pieprz. Wszystko zmiksować. Tak przygotowanym pesto posmarować pieczywo i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż grzanki będą chrupiące.
Jak podawać?
Zupę krem podawać razem z grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |