Krem warzywny z szynką parmeńską - Przepis

Przepis kulinarny
Krem warzywny z szynką parmeńską Zobacz 7 zdjęć

Zupy – krem inspirują do coraz nowych połączeń smakowych. Im więcej warzyw, tym zupa jest ciekawsza. Zioła dodają pikantności i aromatu. Ważne też są dodatki takie jak np. grzanki, które sprawiają, że zupa-krem jest bardziej sycąca i pożywna.

Składniki:

mała cukinia,
marchewka,
kawałek selera,
cebula,
pomidor,
2 ziemniaki,
3 ząbki czosnku,
kawałek świeżego imbiru,
natka pietruszki,
łyżka masła,
4 cienkie plastry szynki parmeńskiej,
sól,
pieprz.

Grzanki:
pieczywo,
pęczek natki pietruszki,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Cukinię pokroić na kawałki, marchewkę, ziemniaki, seler obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, czosnek pokroić i podsmażyć na maśle. Wszystkie warzywa zalać wodą i gotować, aż zmiękną. Pod koniec gotowania dodać pomidor bez skórki, starty imbir, natkę pietruszki. Jeszcze chwilę gotować. Dwa plastry szynki parmeńskiej drobno pokroić i dodać do zupy. Zupę zmiksować, przyprawić solą i pieprzem. Pozostałą szynkę również pokroić i posypać nią zupę. Natkę pietruszki pokroić, dodać czosnek, oliwę, sól, pieprz. Wszystko zmiksować. Tak przygotowanym pesto posmarować pieczywo i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż grzanki będą chrupiące.

Jak podawać?

Zupę krem podawać razem z grzankami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt17 zł

Krem warzywny z szynką parmeńską: Podobne przepisy

Krem warzywny z szynką parmeńską: wypróbuj również

Powiązane Tematy