Pomysł na aromatyczne i pożywne danie. Zupy krem to dobre rozwiązanie na posiłek dla dzieci i dorosłych. Krem z pieczonego kalafiora i kopru wyróżnia nie tylko delikatna konsystencja, ale również aromatyczny smak. Doprawiony odrobiną oliwy z oliwek, cytryną i świeżym koperkiem będzie wyśmienitym pomysłem na rodzinny obiad.
Składniki:
1 duży koper włoski,
1 duży kalafior,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
6 szklanek bulionu,
2 szklanki gotowanej ciecierzycy,
sól morska,
czarny pieprz,
2 łyżki świeżego koperku,
sok z połowy cytryny,
łyżeczka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posiekaj koper włoski i kalafior. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej warzywa. Piecz przez 30 minut, aż będą miękkie, obracając od czasu do czasu. W dużym garnku podgrzej na średnim ogniu oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez pięć minut, do momentu zeszklenia. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj podpieczony koper i kalafior oraz ciecierzycę, a następnie zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut. Zdejmij z ognia. Dodaj świeży koperek i sok z cytryny, zmiksuj. Dodaj sól morską i czarny pieprz do smaku.
Jak podawać?
Nalej krem do miseczek, udekoruj świeżym koperkiem i skrop oliwą.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |