Jesienne danie dla smakoszy. Jesienne chłody warto rozgrzać podczas obiadu, serwując domownikom sycące i smaczne zupy. Jedną z propozycji będzie zupa z cukinii i kukurydzy z nutką bazylii i dodatkiem sera żółtego. Proste i szybkie wykonanie zaoszczędzi czas w kuchni, a jednocześnie zaspokoi każdego głodomora.
Składniki:
3 kolby kukurydzy,
2 średnie cukinie,
1 łyżka masła,
1 średnia cebula,
2 - 5 ząbków czosnku,
1 litr bulionu warzywnego,
2 ziemniaki, obrane i posiekane,
1 liść laurowy,
2 łyżki świeżych posiekanych liści bazylii,
1 szklanka mleka 1,5%,
1 szklanka startego sera żółtego,
1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki,
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Podpiecz na grillu plastry cukinii i kolby kukurydzy, aż zrobią się lekko miękkie. Obracaj co jakiś czas, aby zbyt mocno nie przypiec warzyw. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie je zeszklij. Dodaj bulion, ziemniaki i liść laurowy. Przykryj i gotuj przez 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie zajmij się krojeniem cukinii na drobne kawałki i odcinaniu ziaren kukurydzy z kolby. Dodaj najpierw kukurydzę do zupy i gotuj kilka minut, następnie zmniejsz ogień i dodaj cukinię, mleko, przyprawy i ser żółty. Gotuj przez 4-5 minut, aż ser się rozpuści.
Jak podawać?
Nalej do miseczek, udekoruj startym serem i listkiem bazylii.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |