Doceń smak słodkich ziemniaków. Słodkie ziemniaki (nazywane również batatami), to nadal dość egzotyczny składnik w naszych kuchniach. Warto jednak czasami zaryzykować i docenić ich oryginalny smak. Świetnie pasują do różnych zapiekanek i fajnie komponują się z mięsem indyka.
Składniki:
300 g mielonego mięsa z indyka,
2 łyżeczki sosu chili,
½ szklanki sosu pomidorowego,
puszka czarnej fasoli,
6 szklanek pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków,
2 łyżki masła,
½ łyżki soli,
1 ½ szklanki świeżego szpinaku,
1 ½ szklanki żółtego sera,
śmietana.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Na patelni przez około 5 minut podsmażamy mięso mielone. Dodajemy sos pomidorowy, sos chili, fasolę i smażymy wszystko przez około 10 minut. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na folii, dodajemy masło, szpinak oraz usmażone mięso. Delikatnie solimy i posypujemy serem (nie za dużo!). Zawijamy folię, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.
Jak podawać?
Najlepiej smakują podane na tortilli z odrobiną śmietany.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |