Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i mięsa mielonego

Przepis kulinarny
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i mięsa mielonego Zobacz 4 zdjęcia

Doceń smak słodkich ziemniaków. Słodkie ziemniaki (nazywane również batatami), to nadal dość egzotyczny składnik w naszych kuchniach. Warto jednak czasami zaryzykować i docenić ich oryginalny smak. Świetnie pasują do różnych zapiekanek i fajnie komponują się z mięsem indyka.

Składniki:

300 g mielonego mięsa z indyka,
2 łyżeczki sosu chili,
½ szklanki sosu pomidorowego,
puszka czarnej fasoli,
6 szklanek pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków,
2 łyżki masła,
½ łyżki soli,
1 ½ szklanki świeżego szpinaku,
1 ½ szklanki żółtego sera,
śmietana.

Jak przyrządzić?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Na patelni przez około 5 minut podsmażamy mięso mielone. Dodajemy sos pomidorowy, sos chili, fasolę i smażymy wszystko przez około 10 minut. Pokrojone ziemniaki umieszczamy na folii, dodajemy masło, szpinak oraz usmażone mięso. Delikatnie solimy i posypujemy serem (nie za dużo!). Zawijamy folię, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Jak podawać?

Najlepiej smakują podane na tortilli z odrobiną śmietany.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i mięsa mielonego: Podobne przepisy

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i mięsa mielonego: wypróbuj również

Powiązane Tematy