Składniki:
- 2 litry wywaru mięsno - warzywnego (albo woda z kostką bulionową),
- 1 cebula,
- 3 strąki papryki - najlepiej po jednej czerwonej, zielonej i żółtej,
- 3 kiszone ogórki,
- 2 pomidory - duże, mięsiste,
- 2 duże jabłka,
- 3/4 szkl. śmietany,
- łyżka mąki,
- tłuszcz - odrobina,v- sól, pieprz, cukier, imbir, cynamon, słodka papryka, natka pietruszki - dowolnie.
Jak przyrządzić?
Cebulę i paprykę po oczyszczeniu pokroić w kostkę, chwilke podsmażyć, zalać częścią wywaru (niewielka ilość)i gotować 10 minut, dołożyć ogórki pokrojone w paseczki. Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, także pokroić w cząstki, dołożyć do zupy. Gdy wszystko zmięknie, (lecz nie może się rozgotować) dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, cynamonem, imbirem itd. - wg uznania, na wierzch posiekana natka pietruszki.
Jak podawać?
W kokilkach, bulionówkach czymś głebszym niż płaski talerz :)
Do tego - gdy nie dodamy ryżu, makaronu itp. podajemy kromki razowca lub grahama.
Uwagi:
Pyszna zupka o ciekawym smaku. Można dodać lane kluseczki, lub - już na talerzu - ugotowany ryż, kaszę jęczmienną lub makaron. Jeśli ktoś musi mieć w zupie mięsko - polecam wołowe do tej zupki, lub pulpeciki z mielonego.
Nazwa z życia wzięta - nazwana na cześć mojego Teścia, (który gotuje rewelacyjnie), aczkolwiek to ja, a nie on wykonałam ją pierwsza.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | bromba |