Składniki:
BISZKOPT MAKOWY:
40 dkg. maku, 8-10 jajek ( im więcej, tym wyższy lub zależy od wielkości jajek), 35 dkg. cukru, 1 cukier waniliowy, 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 czubata łyżka kakao, aromat migdałowy, pojedynczy proszek do pieczenia.
MASA ORZECHOWA:
25 dkg. orzechów włoskich, 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, aromak np. arak lub rum, 1 kostka masła śmietankowego.
POLEWA:
3 łyżki śmietany gęstej, 5 łyżek cukru, 1 łyżka masła, 5 łyżek kakao (najlepiej firmy ,,Wedel" lub holenderskie - gdyż polewa jest lepsza jakościowo tzn. ciemniejsza i bardziej lśniąca i te kakao wedlowskie i holenderskie łatwiej się rozpuszcza).
Jak przyrządzić?
BISZKOPT MAKOWY;Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 3 godziny. Zlać wodę, mak przekręcić 3-krotnie przez maszynkę(zemleć, ale min. 3 razy). Utrzeć 8-10 żółtek z cukrem i dodać zmielony mak, kakao, bułke tartą ( powoduje że ciasto bardziej się trzyma kupy i jest bardziej wilgotne), ubite białka, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Piec ok. godziny w temp. 180 C.MASA ORZECHOWA:Orzechy zemleć przez maszynkę. Zagotować szkl. mleka, dodać szkl. cukru - razem wymieszać. Wsypać 25 dkg. zmielonych orzechów - mieszać na wolnym (małym)ogniu, aby się dobrze sparzyły. Zdjąć z ognia, dodac aromat i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzić. Po lekkim przestudzeniu dodać do masy kostkę masła (miękkiego, trzymanego wcześniej w temp. pokojowej) i następnie ubijac trzepakiem przez 10 minut. W tym czasie masa powinna trochę zgęstnieć.Następnie odstawić masę na 3-5 godz. w chłodne miejsce aby bardziej stężała.POLEWA:Cukier, masło, śmietanę gotować na wolnym ogniu dokładnie mieszając lub ubijająć aby sie wszystko dobrze rozpuściło. Gdy się rozpuści i nie będziemy wyczuwać grudek wsypać kakao i mieszać aż się dokładnie rozpuści i zgęstnieje.Nasępnie zostawić do przestygnięcia.WYKONANIE TORTU:Biszkopt makowy przekroić 2 razy aby wyszły 3 placki. Każdy placek ( biszkopt) posmarować( przełożyć) masą. Ostatni polać przestudzoną polewą. Ozdobić w/g uznania np. orzechami.Boki tortu również można posmarować masą i obsypać siekanymi orzechami, rozgniecionymi na piasek biszkoptami lub cienko bułka tartą.
Uwagi:
Ja zazwyczaj biszkopt makowy piekę w dużym prodiżu min. 1 godz. Jest wtedy bardziej pulchny i mniej zbity. Po upieczeniu zostawiam nietknięty aby wystygł nie ruszając go by nie opadł. Wychodzi zawsze wysoki.Czasami też w jednym dniu piekę biszkopt makowy a w drugim wykomuję masę i resztę.Przechowywać w chłodnym miejscu.Można zamrażać (sprawdzone).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | mandarynka |