Składniki:
Ciasto:
300g mąki, 20g drożdży, 1/8l letniego mleka, 1łyzka cukru, 1 jajko oraz tłuszcz do blachy.
Masa:
500g mielonego sera, 80g cukru, 1łyżka soku z cytryny i startą skórę z 1/2 cytryny lub 1 olejek cytrynowy.
Dodatkowo: 2 jajka, 2 torebki budyniu smietankowego,1200g jabłek, 200g konfitury wisniowej, łyzka cukru pudru, 100g konfitury morelowej, 20g migdałów(płatków).
Jak przyrządzić?
Ciasto zagnieść jak ciasto drożdżowe. Ser przetrzeć przez sito i utrzeć z cukrem, sokiem cytrynowym, jajkami i budyniem w proszku. Obrać jabłka,wykroić gniazda i pokroić na plastry grubości 1 cm.
Ciasto rozwałkować na stolnicy i wyłozyć nim formę, brzegi lekko wyciągnąć do góry.
Mase serową rozsmarować na cieście, obłozyć jabłkami tak by lekko na siebie nachodziły i odstawić do wyrośnięcia. Piec ok 35 minut w 200 stopni.
W połowie pieczenia cisto na krótko wyjąć z piekarnika, otwory w plastrach jabłek wypełnic konfiturami i dopiec cisto. Posypac cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | NINAA |