Składniki:
CIASTO: 50dag mąki pszennej, 15dag cukru pudru, 3 żółtka, jajko, 25dag masla, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
MASA: 1,5kg jabłek, 20dag cukru, 5dag kandyzowanej skórki pomarańczowej (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
CIASTO:
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać razem. Dodać cukier puder,żółtka i jajo, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. zawinąć w folię i wstawić na 1godz. do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkowac i ułożyć w formie, nakłuć widelcem.
MASA:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne,pociąć na mniejsze kawałki włozyć do rondla, dodac cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpadną i utworzą jednolitą masę. Dodać skórkę pomaranczową. Ostudzić, w razie potrzeby dosłodzić.
Formę z ciastem wtawić do nagrzanego piekarnika o temp 200 st. Piec 5-8 minut.Wyjąć, włożyć masę jabłkową. Odłożone ciasto popkroić na małe kawałki, uformować dłońmi wąskie, długie wałeczki, z nich ułożyć ukośnie kratkę na masie. piec 45 minut w temp 200 st.C. Gotowe ciasto lekko przestudzić, opruszyć obficie cukrem pudrem.
Uwagi:
Jeśli masa jabłkowa bedzie za rzadka, trzeba ja najpierw wymieszać z kilkoma łyżkami bułki tartej, a ciasto posmarować roztrzepanym białkiem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Kamila Witt |