Składniki:
3 duże cebule,
2 łyżki masła,
1 łyżka pszennej mąki razowej,
100ml białego wytrawnego wina,
60g ementalera w plasterkach,
1l jasnego wywaru z jarzyn,
4 łyżki ziarna sezamowego,
sól,
biały pieprz,
2 kromki chleba pełnoziarnistego.
Jak przyrządzić?
Cebule obrać, opłukać i drobno pokroić. Zrumienić na maśle, oprószyć mąką i smażyć tak długo, aż mąka się przyrumieni. Dodać wino i dusić przez 5 minut. Zalać gorącym wywarem lub wodą dodać sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor.Zupę przelać do 4 żaroodpornych naczyń, posypać grzankami, ziarnem sezamowym, przykryć plasterkami sera i wstawić do gorącego piekarnika na 10-15 minut.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | sylas |