Składniki:
6 kg buraków,
11 sztuk papryki (3 ostre),
7 dużych cebul,
0,5 l octu 10 %,
0,5 l wody,
2 szklanki cukru,
2 łyżki soli.
Jak przyrządzić?
Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Wodę, cukier, ocet, sól gotować 1 minutę. Paprykę i cebulę cienko pokroić i gotować 5 minut. Potem do niej dodać buraki z zalewą - zagotować. Gorącą sałatkę wkładać do słoików i zakręcać.
Jak podawać?
Dobra do obiadu.
Uwagi:
W sałatce wcale nie czuć takiej dużej ilości cebuli, więc niech się nie przejmują ci, co nie lubią cebuli, bo nawet nie będą wiedzieć, że była dawana. Wiem to z doświadczenia!
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Agnieszka |