Składniki:
Ciasto naleśnikowe:mąka, 2 jajka, pół łyżeczki proszku do pieczenia, sól, mleko, woda.
Sos:1 szklanka śmietany 18%, 1 żółtko, sól.
Brokuły (jeden nieduży, świeży lub pół paczki mrożonych)250 g białego sera,1 mała cebula,3 ząbki czosnku,pieprz, sól, łyżeczka bazylii (niekoniecznie),olej do smażenia naleśników.
Jak przyrządzić?
Przygotować ciasto naleśnikowe. Brokuły ugotować do miękkości, cebulę i czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, ser biały rozdrobnić. Wymieszać razem: rozgniecione widelcem brokuły, cebulę, czosnek, ser biały oraz przyprawy.Usmażyć naleśniki, smarować je masą serowo-brokułową, zawijać w rulony, układać w naczyniu żaroodpornym i polać sosem śmietanowo-jajecznym. Zapiekać w piekarniku około pół godziny.
Jak podawać?
Na gorąco, prosto z piekarnika, z białym, wytrawnym lub półwytrawnym winem.
Uwagi:
Odkryłam, że masa serowo-brokułowa, schłodzona w lodówce, świetnie pasuje jako pasta do pieczywa, np. do razowej bagietki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Aniulka |