Składniki:
40 dag mąki, 20dag cukru, 20 dag margaryny, 3 żółtka, 3dag kakao, 1 mały proszek do pieczenia, 4 łyżki stołowe śmietany (są to składniki na kruche ciasto). Teraz masa serowa: 1 kg białego dobrego pełnotłustego (nie mielonego) białego sera, 40dag cukru pudru, 15 dag masła, 10 dag rodzynek,1 budyń śmietankowy
Jak przyrządzić?
Ciasto kruche najpierw. Tak więc z podanych składników na ciasto kruche zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt wolne, podsypać mąka. Ma to być taka konsystencja jak plastelina dobrze wyrobiona. Wstawić ustrojstwo (ciasto) do lodówki na 30 minut i tyle jeśli chodzi o ciasto. Teraz masa serowa: cukier, tłuszcz i żółtka utrzec w makutrze na lux. Dodawać teraz po troszku ZMIELONEGO uprzednio maszynką do mięsa białego sera. Ucierać tak długo by nie było ani grudeczki jak mówi moja mama. Gdy masa będzie doskonale utarta dodać pianę z białek (zostały po 3 jajkach 3 białka), budyń i ciuteczko proszku do pieczenia (na ostrzu noża). Wymieszać OSTROŻNIE, POWOLI by masa serowa wchłonęła pianę. Na dużej prostokątnej blasze wylepić 3/4 ilości ciasta. Na ciasto wylać masę serową. Wyrównać łyżką. Z drugiej części ciasta zrobić wałeczki i poukładać na masie serowej w krateczkę jak szachownica. PIEC 60 minut/200 stopni C.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mięsa, pałka drewniana do ucierania, trzepaczka lub mikser do ubicia piany z białek, makutra dość duża.
Uwagi:
Sernik jest naj da drugi dzień. Trzeba go postawic w ciemne i chłodne miejsce. No i ta temp. piekarnika to hmm jak wiecie co piec to inny. Na Wielkanoc piekliśmy na 3 półce od dołu 180 stopni C z termoobiegiem w piekarniku elektrycznym. O wyciąganiu z piekarnika wiecie, że nie wolno tak hop i juz wyciągać sernika by nie opadał. Trzeba zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jak się upiecze. Smacznego i napiszcie jak się udał.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Marek |