Składniki:
Skrzydełka:
- skrzydełka kurczka
- olej
- jajko
- mąka ziemniaczana
- majonez
- troszkę mleka
- mleko
- płatki kukurydziane
- kostka rosołowa (dowolny aromat)
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, rozmaryn, imbir, czosnek, itd.
Sos:
- duży jogurt naturalny
- pomidory z puszki
- sos sojowy
- ostra musztarda
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Jak przyrządzić?
Mięso:W litrze wody ugotować dwie kostki rosołowe. Do wrzątku wrzucić umyte skrzydełka i gotować 10 min., następnie odlać całą wodę i skrzydełka zostawić do wyschnięcia (Uwaga! nie osuszać mięsa, kiedy wyschnie zostanie na nim naturalna warstwa tłuszczu, do której idealnie przywiera panierka).Panierka:W dużej misce wymieszać mąkę, rozdrobnione (wystarczy pokruszyć w ręku) płatki kukurydziane oraz wszystkie przyprawy, dodać jajko, majonez, troszkę mleka - panierka musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.Finał:Zimne skrzydełka wkładam do miski z panierką, dokładnie mieszam. Tak przygotowane mięso włożyć do garnka z bardzo gotącym tłuszczem i gotować tak długo aż uzyskają złoty kolor (metoda jak w przypadku przygotowywania frytek). Bardzo praktyczny jest w tym przypadku szybkowar.Sos:Jogurt wymieszać dokładnie (można zmiksować) z pomidorami z puszki. Dodać ostrą musztardę, 2-3 łyżki sosu sojowego i zioła do smaku. Sos można ozdobić listkami świeżej bazylii.UWAGA: proporcje zależą od ilości chętnych na moje danie!
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | Julita |