Drób po chińsku

Przepis kulinarny

Składniki:

Piersi z indyka - 400 g, pieczarki - 250 g, kapusta pekińska - 1/4, cukinia - 1 szt., seler - 1 szt., papryki wszystkie kolory - po 1 szt., por - 1 szt., cebula - 1 szt., marchewka - 2 szt., czosnek - 4 ząbki, olej, ryż, bulion drobiowy - 1 kostka, wino białe wytrawne - 25 g, wiśniówka lub miód. Sosy: sojowy, sojowo-grzybowy, ostrygowy, słodko-kwaśny, mąka ziemniaczana.

Jak przyrządzić?

Bejca: 75 g sosu sojowo-grzybowego, 2 łyżki oleju, kieliszek wina, 4 ząbki czosnku (wycisąć), bulion z 1 kostki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kolejność smażenia warzyw: Cebula, por, seler, marchewka, papryka, pieczarki, cukinia, kapusta. Mięso pokroić w kostkę. Bejcować 30 minut. Po wyjęciu odcedzić. W woku rozgrzać olej i smażyć kawałki mięsa w bardzo gorącym oleju przez 5-10 minut. Po usmażeniu wyjąć i smażyć warzywa. Warzywa wyjąć z woka. Przygotowany ze wszystkich sosów sos wlać do bejcy i zagęścić. Całość wlać do woka. Kawałki mięsa włożyć do sosu i podgrzać. Ryż ugotować, po ugotowaniu odcedzić i smażyć, dodając pieprz, chili.

Potrzebne przybory:

deska do krojenia, nóż, wyciskarka do czosnku, wok lub głęboka patelnia, otwieracz do butelek, miseczki na bejcę i usmażone mięso, łyżeczka

Jak podawać?

Ryż wysypujemy na talerz, na środku robimy wgłębienie, do którego kładziemy mięso i warzywa. Podlewamy sosem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Kalorycznośćwysoka
AutorAbdullah-el-Hallubda-el-Hasim.

Drób po chińsku: Podobne przepisy

Drób po chińsku: wypróbuj również

Powiązane Tematy