Składniki:
Piersi z indyka - 400 g, pieczarki - 250 g, kapusta pekińska - 1/4, cukinia - 1 szt., seler - 1 szt., papryki wszystkie kolory - po 1 szt., por - 1 szt., cebula - 1 szt., marchewka - 2 szt., czosnek - 4 ząbki, olej, ryż, bulion drobiowy - 1 kostka, wino białe wytrawne - 25 g, wiśniówka lub miód. Sosy: sojowy, sojowo-grzybowy, ostrygowy, słodko-kwaśny, mąka ziemniaczana.
Jak przyrządzić?
Bejca: 75 g sosu sojowo-grzybowego, 2 łyżki oleju, kieliszek wina, 4 ząbki czosnku (wycisąć), bulion z 1 kostki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kolejność smażenia warzyw: Cebula, por, seler, marchewka, papryka, pieczarki, cukinia, kapusta. Mięso pokroić w kostkę. Bejcować 30 minut. Po wyjęciu odcedzić. W woku rozgrzać olej i smażyć kawałki mięsa w bardzo gorącym oleju przez 5-10 minut. Po usmażeniu wyjąć i smażyć warzywa. Warzywa wyjąć z woka. Przygotowany ze wszystkich sosów sos wlać do bejcy i zagęścić. Całość wlać do woka. Kawałki mięsa włożyć do sosu i podgrzać. Ryż ugotować, po ugotowaniu odcedzić i smażyć, dodając pieprz, chili.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, wyciskarka do czosnku, wok lub głęboka patelnia, otwieracz do butelek, miseczki na bejcę i usmażone mięso, łyżeczka
Jak podawać?
Ryż wysypujemy na talerz, na środku robimy wgłębienie, do którego kładziemy mięso i warzywa. Podlewamy sosem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Abdullah-el-Hallubda-el-Hasim. |