Sk艂adniki:
Piersi z indyka - 400 g, pieczarki - 250 g, kapusta peki艅ska - 1/4, cukinia - 1 szt., seler - 1 szt., papryki wszystkie kolory - po 1 szt., por - 1 szt., cebula - 1 szt., marchewka - 2 szt., czosnek - 4 z膮bki, olej, ry偶, bulion drobiowy - 1 kostka, wino bia艂e wytrawne - 25 g, wi艣ni贸wka lub mi贸d. Sosy: sojowy, sojowo-grzybowy, ostrygowy, s艂odko-kwa艣ny, m膮ka ziemniaczana.
Jak przyrz膮dzi膰?
Bejca: 75 g sosu sojowo-grzybowego, 2 艂y偶ki oleju, kieliszek wina, 4 z膮bki czosnku (wycis膮膰), bulion z 1 kostki, 1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej. Kolejno艣膰 sma偶enia warzyw: Cebula, por, seler, marchewka, papryka, pieczarki, cukinia, kapusta. Mi臋so pokroi膰 w kostk臋. Bejcowa膰 30 minut. Po wyj臋ciu odcedzi膰. W woku rozgrza膰 olej i sma偶y膰 kawa艂ki mi臋sa w bardzo gor膮cym oleju przez 5-10 minut. Po usma偶eniu wyj膮膰 i sma偶y膰 warzywa. Warzywa wyj膮膰 z woka. Przygotowany ze wszystkich sos贸w sos wla膰 do bejcy i zag臋艣ci膰. Ca艂o艣膰 wla膰 do woka. Kawa艂ki mi臋sa w艂o偶y膰 do sosu i podgrza膰. Ry偶 ugotowa膰, po ugotowaniu odcedzi膰 i sma偶y膰, dodaj膮c pieprz, chili.
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, n贸偶, wyciskarka do czosnku, wok lub g艂臋boka patelnia, otwieracz do butelek, miseczki na bejc臋 i usma偶one mi臋so, 艂y偶eczka
Jak podawa膰?
Ry偶 wysypujemy na talerz, na 艣rodku robimy wg艂臋bienie, do kt贸rego k艂adziemy mi臋so i warzywa. Podlewamy sosem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | wymagaj膮cy |
Kaloryczno艣膰 | wysoka |
Autor | Abdullah-el-Hallubda-el-Hasim. |