Składniki:
4 piersi kurczaka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz ziołowy (żaden inny), szczypta curry, szczypiorek, masło lub margaryna, olej
Jak przyrządzić?
Piersi kurczaka ubijamy dość cienko. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną curry, drobno pokrojonym szczypiorkiem (można także dodać paprykę w proszku). Na końcu wkładamy w środek masło. Bardzo dokładnie zawijamy pierś w rulon, zamykając przy okazji wszystkie szczeliny, tak aby masło nie mogło wypłynąć. Obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i powtarzamy czynność. Kładziemy na gorący tłuszcz (najlepiej olej, w tym przypadku niezastąpiona oliwa z oliwek po prostu nie pasuje). Smażymy ok. 15 min, w międzyczasie obracając danie na różne strony. I gotowe! Życzę smacznego!
Potrzebne przybory:
deska, tłuczek, nóż, patelnia, miseczka na jajko, trzepaczka bądź widelec, talerz
Jak podawać?
Potrawa najlepiej smakuje z zapiekanymi ziemniaczkami (mogą być też frytki) oraz dużą ilością warzyw. Osobiście polecam sałatkę grecką.
Uwagi:
Bardzo starannie zwijamy piersi, inaczej masło wypłynie podczas smażenia.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | Doniu_14 |