De volaille z wypływającym masłem

Przepis kulinarny

Składniki:

4 piersi kurczaka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz ziołowy (żaden inny), szczypta curry, szczypiorek, masło lub margaryna, olej

Jak przyrządzić?

Piersi kurczaka ubijamy dość cienko. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną curry, drobno pokrojonym szczypiorkiem (można także dodać paprykę w proszku). Na końcu wkładamy w środek masło. Bardzo dokładnie zawijamy pierś w rulon, zamykając przy okazji wszystkie szczeliny, tak aby masło nie mogło wypłynąć. Obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i powtarzamy czynność. Kładziemy na gorący tłuszcz (najlepiej olej, w tym przypadku niezastąpiona oliwa z oliwek po prostu nie pasuje). Smażymy ok. 15 min, w międzyczasie obracając danie na różne strony. I gotowe! Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

deska, tłuczek, nóż, patelnia, miseczka na jajko, trzepaczka bądź widelec, talerz

Jak podawać?

Potrawa najlepiej smakuje z zapiekanymi ziemniaczkami (mogą być też frytki) oraz dużą ilością warzyw. Osobiście polecam sałatkę grecką.

Uwagi:

Bardzo starannie zwijamy piersi, inaczej masło wypłynie podczas smażenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćwymagający
Porcje3-4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt17 zł
AutorDoniu_14

De volaille z wypływającym masłem: Podobne przepisy

De volaille z wypływającym masłem: wypróbuj również

Powiązane Tematy