Składniki:
seler naciowy, mięso kurczaka (najlepiej pierś), majonez, jogurt naturalny, przyprawy: sól, pieprz cayenne, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra, czosnek itp.
Jak przyrządzić?
Przyprawy wymieszać w odpowiednich dla siebie proporcjach, obtoczyć w nich pokrojone w kosteczkę mięso, usmażyć na patelni, odstawić do ostudzenia. Seler naciowy pokroić w kawałki grubości ok. 0,5 cm, dodać do kurczaka. Sos: pół na pół majonez i jogurt naturalny wymieszać z papryką słodką, pieprzem i solą, zalać sosem seler z mięsem, odstawić do "przegryzienia" na pół godziny.
Uwagi:
Jeżeli chcemy sałatkę podać bezpośrednio po zrobieniu, do sosu dodajemy 3 łyżki (około) wywaru z patelni po smażonym kurczaku.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Autor | agata |