Składniki:
ziemniaki średniej wielkosci (raczej na ilość niż na wagę),
cebula, czosnek, kilka pieczarek,
masło lub oliwa,
ser żółty,
przyprawy (sól, pieprz, bazylia itp.)
Jak przyrządzić?
Dokładnie umyte ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 minut.W tym czasie przygotowujemy nadzienie: drobno siekamy cebulkę i czosnek, pieczarki kroimy na odrobinę większe kawałki, następnie dusimy na możliwie małej ilości tłuszczu, aż cebulka się zarumieni, a pieczarki zmiękną, czosnek dodajemy pod koniec, przyprawiamy.Odrobinę ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy, tak aby powstały łódeczki.Łódeczki napełniamy usmażonymi warzywami i kawałkami ziemniaka, przykrywamy plasterkiem sera.Układamy wszystko w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polewamy śmietaną i jeszcze posypujemy startym serem.Pieczemy ok. 40 min w temp. 200 stopni.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, piekarnik
Jak podawać?
Najlepsze podane z sałatką ze świeżych warzyw.
Uwagi:
Po studencku, ponieważ nadzienie można wykonać ze wszystkiego, co jest pod ręką: np. podduszona marchewka, ugotowane jajko itp., co Wam przyniesie wyobraźnia:) Równie smaczne będzie z samą cebulką. Gdy w portfelu pusto, obejdzie się także bez śmietany - wiem, bo próbowałam, za każdym razem smaczne:) Przyprawiamy również wedle uznania.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | ruda |