Składniki:
mięso mielone 1,2-1,5 kg (najlepiej mieszane: wołowina, indyk, wieprzowina, cielęcina), kapusta (główka), 2 jajka (żółtka), sól, pieprz, czosnek, olej (lub inny tłuszcz), kilka grzybków suszonych (namoczyć), nitka do wiązania (biała), ryż 250 g (wychodzi 15-20 gołąbków), 2 cebule, koncentrat pomidorowy, maggi
Jak przyrządzić?
Ugotować ryż, dodać (zimny) do mięsa mielonego, zetrzeć na tarce 2 cebule i dodać do mięsa, wbić 2 żółtka, dodać sól, pieprz (mielony), czosnek, paprykę do smaku. Porządnie wymieszać palcami, zagotować wodę, wrzucić całą główkę kapusty (wcześniej wyciąć głąb), gotować z 4 min, obrócić kapustę na drugą stronę i też 4 min na gazie. Pojedynczo oddzielać liście kapusty (gorące). Na desce odciąć resztę głąba, wsadzić farsz, zawinąć. Można związać nitką. Związanego gołąbka wrzucić na rozgrzany olej na patelni, przykryć i podsmażyć z obu stron. Do wody (duży gar) z kapusty wrzucać podsmażone gołąbki, dodać namoczone grzybki (mogą być z wodą), po przesmażeniu wszystkich gołąbków wlać tłuszcz z patelni do gara, spróbować, dodać sól, pieprz, można dodać trochę maggi. Gotować na małym ogniu, na koniec jak kto chce, dodać koncentrat pomidorowy.
Potrzebne przybory:
garnek na całą kapustę, nitka do wiązania, patelnia, miseczka do namoczenia grzybków, miska do wymieszania wszystkich składników
Jak podawać?
Na gorąco, podane w sosie własnym (może być z pomidorami), do ziemniaków lub same.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 200 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 15-20 szt. |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | sylvek73 |