Składniki:
mąka 1 kg,
drożdże 1 op.,
mleko ok. 0,5 l,
cukier - szklanka,
cukier waniliowy 1 op.,
masło 1 kostka,
aromat śmietankowy,
jaja 5 szt.,
1 kg jabłek,
cynamon, kardamon, goździki (może być sam cynamon, ale z kardamonem jest lepsze),
rodzynki 1-2 garście
Jak przyrządzić?
Rozpuścić masło (niecałe, zostawić troszkę do wysmarowania blaszki).Zagrzać mleko, odlać szklankę, dodać do niej drożdże, 1 łyżkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.Zalać rodzynki wrzątkiem, mają się moczyć z 10-20 min i odcedzić.Do prawie całego kilograma mąki (zostawić trochę na podsypywanie) dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, aromat śmietankowy, szczyptę soli, drożdże i mleko (ile zabierze)- wyrobić, ma się odklejać od ręki i być mięciutkie. Następnie wylewać po trochę rozpuszczone masło na stolnicę i wyrabiać dalej, ciasto ma "wypić" całe masło. Dodawać je w małych ilościach i wyrabiać dalej. Na końcu dać rodzynki. Obsypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Obrać jabłka, pokroić na kosteczki 1 cm, wsypać do jakiejś miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, zmielonymi goździkami i kardamonem, wymieszać, odstawić.Jak ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je wyrobić, wyłożyć do blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Jak ciasto ładnie wyłożymy, wysypać na nie jabłka, ręką trochę je wcisnąć w ciasto. Całość wysmarować białkiem (jabłka też). I zostawić do wyrośnięcia na jakieś 20-30 min. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do temp. 160-180 st.Smacznego!
Uwagi:
Ciasto dla cierpliwych, ale jest wspaniałe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | duuuuużo |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | annakuch |