Składniki:
Biszkopt:
5 jaj,
3,5 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3,5 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa ananasowa:
1 puszka ananasów,
7 łyżek cukru,
2 budynie waniliowe,
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:ubić sztywną pianę z białek, powoli dodawać cukier i potem powoli po 1 żółtku. Na końcu delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec (170 st. - najpierw wiatrak 10 min, a potem 7-10 samo dolne ogrzewanie). Wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.Masa ananasowa:sok z wodą (razem ma być 3 szklanki) zagotować z cukrem i margaryną. Galaretkę i budynie wymieszać z małą ilością wody, wlać do gotującego się soku. Wymieszać, zagotować, dodać pokrojone drobno ananasy. Gorące wylać na połowę ciasta, przykryć drugą połową, trochę przycisnąć, zostawić na noc w lodówce i do dzieła!
Jak podawać?
Na talerzach, pokrojone w kawałki. Jest lepsze następnego dnia, bo biszkopt robi się fajnie wilgotny.
Uwagi:
Rewelacyjne ciasto, trudno powiedzieć, ile kawałków zjadłam, jak je pierwszy raz widziałam. Polecam też inne moje przepisy:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duuużo |
Kaloryczność | spora |
Autor | annakuch |