Ananasowa pyszność (biszkopt z masą ananasową)

Przepis kulinarny

Składniki:

Biszkopt:
5 jaj,
3,5 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3,5 łyżki cukru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa ananasowa:
1 puszka ananasów,
7 łyżek cukru,
2 budynie waniliowe,
1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa.

Jak przyrządzić?

Biszkopt:ubić sztywną pianę z białek, powoli dodawać cukier i potem powoli po 1 żółtku. Na końcu delikatnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec (170 st. - najpierw wiatrak 10 min, a potem 7-10 samo dolne ogrzewanie). Wystudzić, przekroić wzdłuż na pół.Masa ananasowa:sok z wodą (razem ma być 3 szklanki) zagotować z cukrem i margaryną. Galaretkę i budynie wymieszać z małą ilością wody, wlać do gotującego się soku. Wymieszać, zagotować, dodać pokrojone drobno ananasy. Gorące wylać na połowę ciasta, przykryć drugą połową, trochę przycisnąć, zostawić na noc w lodówce i do dzieła!

Jak podawać?

Na talerzach, pokrojone w kawałki. Jest lepsze następnego dnia, bo biszkopt robi się fajnie wilgotny.

Uwagi:

Rewelacyjne ciasto, trudno powiedzieć, ile kawałków zjadłam, jak je pierwszy raz widziałam. Polecam też inne moje przepisy:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcjeduuużo
Kalorycznośćspora
Autorannakuch

Ananasowa pyszność (biszkopt z masą ananasową): Podobne przepisy

Ananasowa pyszność (biszkopt z masą ananasową): wypróbuj również

Powiązane Tematy