Składniki:
250 g mrożonego ciasta francuskiego,
80 g krówek,
6 łyżek śmietany,
700 g kwaskowatych jabłek,
1 jajko
Jak przyrządzić?
Ciasto rozmrozić, jabłka obrać ze skóry, przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Krówki pokroić na małe kawałki, śmietanę zagotować i wrzucić do niej krówki, utworzy się karmel. Przygotować specjalną formę do tarty, wylać na nią karmel i ułożyć ciasno jabłka. Ciasto zmoczyć lekko wodą, ułożyć jedno na drugim i wałkować. Ciasto położyć na jabłka i obkroić nożem, tak żeby pasowało do formy. Roztrzepać jajko i nasmarować nim ciasto. Rozgrzać piekarnik do temp. 210° i piec wszystko 25-30 minut. Gorące ciasto wyłożyć na talerz, tak zeby jabłka były u góry, a ciasto na dole.
Potrzebne przybory:
forma do tarty
Jak podawać?
Na gorąco, z lodami albo bitą śmietaną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | dorothea |