Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki,
10 dag margaryny,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
3 łyżki miodu roztopionego (gorący),
3 łyżki mleka,
1 jajko,
20 dag cukru pudru.
Krem 1:
3/4 l mleka,
cukier waniliowy,
3/4 kostki margaryny,
3/4 szkl. cukru,
2 łyżki mąki pszennej,
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Krem 2:
2 całe jajka,
1 żółtko,
1 szklanka cukru,
1 margaryna,
3 łyżki kakao.
Polewa:
2 białe czekolady,
3 łyżki masła,
1 łyżka mleka.
Jak przyrządzić?
Ciasto:mąkę zmieszać z sodą, posiekać margarynę i zarobić, dodać cukier, jajko, goracy miód, mleko i wyrobić ciasto. Włożyć do piekarnika.Krem 1:0,5 l mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną. Do tego wlać pozostałe mleko wymieszane z mąką. Gdy budyń przestygnie, wyłożyć na upieczone ciasto.Krem 2:Na parze ubić jajka z żółtkiem i z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodać roztopioną margarynę i kakao. Jeszcze chwilę ubijać. Przestudzić. Gdy troszkę stwardnieje, wylać na budyń.Polewa:Masło rozpuścić, dodać mleka. Szybko do gorącej margaryny wrzucić czekoladę. Gdy się rozpuści, dokładnie wymieszać i wylać na krem 2.
Uwagi:
Jeśli komuś się nie chce robić polewy, to może zetrzeć grubo na tarce białą czekoladę.Znakomite ciasto, bardzo smakuje z kawą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | damian |