Składniki:
kurczak - podudzia bez skóry 4 sztuki,
cebula - 2 średnie,
pieczarki - 15 dag,
dynia - 25 dag,
papryka - po pół papryk różnego koloru,
cukinia - jedna mała,
czosnek - 2 duże ząbki,
oliwa (ja użyłam oliwy z bazylią),
przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz świeże: ciut szafranu oraz sporo bazylii, oregano, tymianku i troszeczkę pietruszki,
sos do spaghetti bolognese (ja wzięłam Pudliszki, jeśli ktoś nie lubi, niech weźmie pomidory np. z puszki)
Jak przyrządzić?
Pokroić kurczaka na małe kawałki, wymieszać z ziołami prowansalskimi, w tym czasie pokroić warzywa i świeże zioła, czosnek rozgnieść. Rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka z czosnkiem, smażyć jakieś 4 min, potem dorzucić paprykę z cebulą i smażyć kolejne 4 min, dorzucić resztę warzyw z ziołami. Posolić, popieprzyć, smazyć przez 5 min, dorzucić sos i dusić jakieś 3 min.
Potrzebne przybory:
garnek do duszenia, łyżka
Jak podawać?
Podawać z makaronem pełnoziarnistym.
Uwagi:
Naprawdę dobre, proste i ma mało kalorii - około 270 w jednej porcji.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 270 kcal porcja |
Autor | szuja |