Składniki:
Ciasto: 120 g masła albo margaryny, 240 g mąki, sól.
Dodatki: 3 albo 4 jajka, około 200 ml śmietany, 150 g boczku, 150 g szynki, 150 g żółtego sera startego, pieprz, zioła prowansalskie
Jak przyrządzić?
Ciasto: dobrze wymieszać mąkę z masłem (które zostało wyciągnięte z lodówki godzinę wcześniej) i szczyptą soli. Na koniec dodać troszkę wody, uformować kulę i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej zrobić je wcześniej i zamrozić. Można też kupić gotowe ciasto.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blachę (28 cm, najlepiej okrągła na tartę) i porobić w nim dziurki widelcem.Pokroić szynkę, boczek i go podpiec na patelni, można odcedzić tłuszcz.Wymieszać jajka ze śmietaną w salaterce, dodać przyprawy do smaku.Wyłożyć warstwę sera, szynki i boczku do ich wyczerpania. Zalać jajkami przed samym włożeniem do piekarnika. Inaczej ciasto rozmięka! Włączyć piekarnik (nagrzewanie około 15 min na 180-200°C).Piec wg upodobania i możliwosci piekarnika, około 20 min. Tarta jest gotowa, kiedy ciasto jest zarumienione.
Potrzebne przybory:
najlepiej okrągła blacha "na tartę"
Jak podawać?
Na ciepło np. z sałatą i sosem (musztarda, olej, ocet winny/sok z cytryny, sól) albona zimo, pokrojoną na małe kawałki jako zakąski.
Uwagi:
Można dodać więcej albo mniej składników: albo plasterki pomidora na wierzch, żeby było ładnie, albo cokolwiek: ugotowane warzywa (brokuły, ziemniaki, cebule), oliwki, tuńczyk... Cokolwiek i zawsze będzie dobre!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Autor | marta |