Składniki:
1/2 litra wódki czystej (obojętne jakiej) i 2 puszki 250 ml mleka słodzonego skondensowanego.
Jak przyrządzić?
2 puszki mleka wstawić do garnka z wodą. Woda musi pokrywać 1/2 wysokości puszek. Wstawić na mały palnik i od chwili zagotowania gotować 4 godziny na wolnym ogniu i uwaga, warunek konieczny - cały czas dolewać wody do 1/2 wysokości puszek. Potem puszki otworzyć, przełożyć mleko do miski, wystudzić i mikserem miksować do uzyskania jednolitej płynnej masy. Jak będą grudki, to przelać przez gazę, drobne sitko lub ręczniki papierowe. Do miski z mlekiem (cały czas miksując, ale już wolniej) cieniutkim strumieniem wlać wódkę. Powolutku, żeby się mleko nie zwarzyło. I można przelać do butelek (prawie litr) lub karafki. Likier od razu gotowy do picia. Jednak im dłużej stoi, tym jest mocniejszy. Pycha - warto spróbować - szybko się robi i jest na każdą okazję.
Potrzebne przybory:
garnek 2-litrowy, mikser, miska, butelka litrowa lub karafka, gaza lub ręczniki papierowe, kuchenka gazowa lub elektryczna
Jak podawać?
Najlepiej do ciast i deserów, samo też jest super, znam osobę, która pije również do obiadu, ale ja bym nie ryzykowała. Można polewać lody. Pycha, życzę smacznego!
Uwagi:
Po przelaniu do kieliszków można posypać czekoladą lub kawą na wierzchu, ale wolę jednak bez dodatków. Smak słodki, rozgrzewający, mleczny, kolor kakaowy. Przed podaniem wstrząsnąć, bo czasem mleko oddziela się od wódki, ale to nic.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 260 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 l |
Kaloryczność | pewnie spora |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | APCIA |