Warzywne puree - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, 3 ziemniaki, spora łyżka masła, 1/5 szklanki mleka, gałka muszkatołowa (obowiązkowo!), sól

Jak przyrządzić?

Oczyszczone warzywa pokroić w spore kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną zupełnie, odlać wodę, pozostawiając na dnie trochę wywaru. Dodać połowę masła, gałkę muszkatołową i dusić, aż wywar prawie zupełnie odparuje (mieszać co chwilę). Rozgnieść warzywa na jednolitą masę, dodać resztę masła, posolić do smaku. Rozmieszać dokładnie.

Jak podawać?

Danie do mięs, jajek, smażonych kiełbas. Dobrze smakuje z pikantymi mięsami, gyrosem itp.

Uwagi:

Danie proste, smakuje naprawdę ciekawie. Sam byłem zaskoczony:)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje3
Przybliżony koszt4 zł
Autortetsuo

Warzywne puree: Podobne przepisy

Warzywne puree: wypróbuj również

Powiązane Tematy