Składniki:
3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, 3 ziemniaki, spora łyżka masła, 1/5 szklanki mleka, gałka muszkatołowa (obowiązkowo!), sól
Jak przyrządzić?
Oczyszczone warzywa pokroić w spore kawałki. Ugotować w osolonej wodzie. Kiedy zmiękną zupełnie, odlać wodę, pozostawiając na dnie trochę wywaru. Dodać połowę masła, gałkę muszkatołową i dusić, aż wywar prawie zupełnie odparuje (mieszać co chwilę). Rozgnieść warzywa na jednolitą masę, dodać resztę masła, posolić do smaku. Rozmieszać dokładnie.
Jak podawać?
Danie do mięs, jajek, smażonych kiełbas. Dobrze smakuje z pikantymi mięsami, gyrosem itp.
Uwagi:
Danie proste, smakuje naprawdę ciekawie. Sam byłem zaskoczony:)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | tetsuo |