Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki, 1 margaryna, 6 żółtek, 1/3 szkl. cukru, 2 cukry waniliowe, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo do pierwszego placka:
20 dag sezamu, 10 dag margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki miodu.
Dodatkowo do drugiego placka:
powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki, 6 białek, 1 szkl. cukru, 2 szkl. wiórków kokosowych.
Masa:
1/2 masła, 1/2 margaryny, 2 łyżki cukru pudru, 20 dag chałwy waniliowej.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zrobić ciasto i podzielić na 2 części. Sezam usmażyć na suchej patelni, dodać margarynę, cukier puder oraz miód i smażyć razem ok. 3 minut. Gotową masę sezamową równomiernie rozłożyć na pierwszym placku. Ciasto piec w nagrzanym piecu ok. 30-40 min w temp. 180 stopni. Teraz przygotowujemy masę do drugiego placka. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać wiórki i delikatnie wymieszać. Placek posmarować powidłami i na to dać masę kokosową. Placek wstawić do nagrzanego pieca i także upiec w podobnej temperaturze. Masło i margarynę dokładnie utrzeć z cukrem, dodać chałwę i wszystko razem jeszcze chwilę ucierać. Gotową masą przełożyć wystudzone placki, tak aby placek z sezamem był na spodzie. Ciasto smakuje najbardziej następnego dnia, gdy skruszeje.
Jak podawać?
Kroić w kwadraty i serwować z kawą lub herbatą.
Uwagi:
Przepis dostałam od koleżanki, wypróbowałam w domu i jest to absolutna rewelacja, po prostu niebo w gębie, spróbujcie, bo warto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Synthia |