Składniki:
12,5 dag dobrych suszonych śliwek bez pestek (kalifornijskie ),
125 ml spirytusu,
500 ml wódki (250 ml spirytusu i 250 wody źródlanej),
500 ml naturalnej niegazowanej wody źródlanej
Jak przyrządzić?
Śliwki umyć, osuczyć, włożyć do szklanego naczynia, zalać spirytusem i wódką, włożyć drzazgę dębową, dobrze zamknąć i odstawić na 4–6 tygodni w ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsnąć naczyniem. Po tym czasie zlać płyn przez lejek z watą lub bibułą.Śliwki zalać wodą źródlaną, dobrze potrząsnąć i zostawić na 2 dni. Następnie przecedzić i dodać pozostały sok do alkoholu i pozostawić do sklarowania. Po kilku dniach zlać delikatnie wódkę znad osadu i przecedzić do butelek.Jeśli przelejemy go do butelek po markowym koniaku, sukces murowany.
Uwagi:
Drzazgę robimy takich wymiarów, aby można było ją umieścić w butelce.Dalsze przepisy na koniak domowy znajdziesz w "Z działki na stół i do spiżarni".
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | justamin |