Składniki:
paczka mrożonych brokułów, 30 dag szynki wieprzowej, dwa ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, makaron rurki, szklanka śmietany, kostka rosołowa, dwie łyżeczki mąki, pół szklanki wody, 2 opakowania serków topionych z szynką w plasterkach
Jak przyrządzić?
Brokuły rozgotować na papkę, szynkę pokroić w kosteczkę, makaron ugotować. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć czosnek drobno posiekany, dodać rozgotowane brokuły, szynkę, zalać to wszystko kostką rosołową rozpuszczoną w pół szklanki wody, pogotować przez momencik, później zalać szklanką śmietany (najlepiej 12%). Na koniec zagęścić wszystko mąką rozrobioną z wodą. Zagotować.Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę makaronu, przelać połowę sosu brokułowego, ułożyć na całości plasterki sera. Czynność powtórzyć.Zapiekać w piekarniku przez 15-20 min do czasu przyrumienienia sera.
Potrzebne przybory:
naczynie żaroodporne, dwie szklanki, garnek do gotowania brokułów, nóż, łyżka, sito
Jak podawać?
Na zimno lub na ciepło.
Uwagi:
Uważać, aby nie przesolić, ja nie dodaję soli do brokułów i makaron też gotuję w mniejszej ilości soli niż zawsze.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | zwiez23 |