Składniki:
7 jajek,
5 łyżek mąki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
7 łyżek cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przyrządzić?
Ubić pianę z białek, jak będzie sztywna, dodawać po łyżce cukier, potem powoli po 1 żółtku, na końcu powoli i delikatnie wymieszać z przesianą mąką (wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia).Na dno blaszki wyłożyć folię aluminiową, wysmarować margaryną, posypać bułką tartą i na to wylać ciasto. Pieczenie: 170 st. C, wiatrak przez 15 min, potem 7-10 min samo dolne ogrzewanie).
Uwagi:
Sama piana ma się trzymać garnka, jak wywrócimy go do góry nogami. I uważajcie przy mieszaniu z mąką, oby nie mikserem, bo może potem wyjść niski biszkopt.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | annakuch |