Składniki:
Ciasto:
1/3 margaryny,
1,5 szkl. mąki,
0,5 szkl. cukru pudru,
1 jajo,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ser:
1 kg sera,
0,5 l mleka,
4-5 żółtek,
3 łyżki śmietany,
3 łyżki oleju,
1 budyń śmietankowy,
1 szkl. cukru,
aromat śmietankowy albo waniliowy.
Pianka:
białka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
100 g wiórków kokosowych,
3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Ciasto wyrobić, piec, aż się zrobi złote. Wyjąć, na to masa serowa (wszystkie składniki wymieszać mikserem, ser oczywiście zmielić), piec ok. 25 min. W tym czasie ubić pianę z białek, dodać cukier, na końcu wiórki i mąkę. Jak sernik się upiecze, wyjąć go z piekarnika i połozyć na nim pianę i piec, aż zrobi się złota.
Jak podawać?
Musi dobrze wystygnąć.
Uwagi:
Sernik jest dosyć mokry i delikatny, ale wszystko się trzyma kupy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | duuużo |
Autor | annakuch |