Składniki:
pieczarki 1,2-1,5 kg, włoszczyzna, korpus kurczaka lub skrzydełka, trochę masła, sól, pieprz, zielona pietruszka, ziemniaki, makaron, śmietana
Jak przyrządzić?
Obrać pieczarki, ugotować bulion (z części kurczaka) z włoszczyzną. Pokroić pieczarki w drobne plasterki. Rozgrzać masło na pateni, wrzucić pieczarki i podsmażyć. Podsmażone pieczarki wrzucić do czystego bulionu (bez warzyw). Po przesmażeniu wszystkich pieczarek wlać z patelni do garnczka to, co zostało. Można wrzucić pokrojone surowe ziemniaki i ugotować lub dorzucić wcześniej ugotowane. Można starkować marchewkę (ugotowaną) i wrzucić do gara. Posolić i popieprzyć do smaku.
Potrzebne przybory:
garnek, nóż, patelnia
Jak podawać?
Na gorąco, ze śmietaną (każdy sobie dorzuca śmietanę w swoim talerzu), z zieloną pietruszką, z ziemniakami, niektórzy dodają też makaron.
Uwagi:
Przy obieraniu pieczarek ze skórek z 1,5 kg zostaje ok. 1,1 kg pieczarek. Podsmażenie na patelni zmiękcza pieczarki. Jak ktoś lubi, można zabielić w garnczku śmietaną z mlekiem i mąką lub samą śmietaną w talerzu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | sylvek73 |