Sk艂adniki:
4 podudzia z kurczaka,
dwa ziemniaki,
dwie marchewki,
cebula,
z膮bek czosnku,
przyprawy (tymianek, majeranek, pietruszka suszona, s贸l, pieprz),
dwie kostki roso艂owe,
oliwa z oliwek lub olej,
drobny makaron
Jak przyrz膮dzi膰?
Z oliwy i przypraw zrobi膰 marynat臋, w艂o偶y膰 do niej kurczaka i wstawi膰 do lod贸wki na minimum 2 godz. (najlepiej zostawi膰 na noc). Gotowego kurczaka obsma偶y膰 kr贸tko na du偶ym ogniu razem z posiekan膮 cebul膮 i czosnkiem. Najlepiej wykorzysta膰 do tego g艂臋bok膮 patelni臋, je艣li jednak takowej nie mamy, trzeba prze艂o偶y膰 kurczaka i cebul臋 do garnka. Zala膰 ok. 1-1,5 l wody, wrzuci膰 kostki roso艂owe i zagotowa膰. Gdy zacznie wrze膰, zmniejszy膰 gaz do minimum. Po ok. 10 min doda膰 obrane i pokrojone w kostk臋 ziemniaki i marchewki. Gotowa膰, a偶 ziemniaki b臋d膮 gotowe (ok. 30 min). Gdy wszystko jest gotowe, wy艂owi膰 艂y偶k膮 cedzakow膮 kurczaka, ziemniaki i marchewk臋, pola膰 troch臋 roso艂em. Nast臋pnego dnia do zupy wrzuci膰 surowy makaron i ugotowa膰, w razie potrzeby dola膰 troch臋 wody.
Potrzebne przybory:
g艂臋boka patelnia lub patelnia i garnek
Uwagi:
Tanie i dobre - sk艂adniki jak na jeden obiad, a wychodz膮 dwa:) Smacznego!
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Karina |