Składniki:
4 podudzia z kurczaka,
dwa ziemniaki,
dwie marchewki,
cebula,
ząbek czosnku,
przyprawy (tymianek, majeranek, pietruszka suszona, sól, pieprz),
dwie kostki rosołowe,
oliwa z oliwek lub olej,
drobny makaron
Jak przyrządzić?
Z oliwy i przypraw zrobić marynatę, włożyć do niej kurczaka i wstawić do lodówki na minimum 2 godz. (najlepiej zostawić na noc). Gotowego kurczaka obsmażyć krótko na dużym ogniu razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Najlepiej wykorzystać do tego głęboką patelnię, jeśli jednak takowej nie mamy, trzeba przełożyć kurczaka i cebulę do garnka. Zalać ok. 1-1,5 l wody, wrzucić kostki rosołowe i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz do minimum. Po ok. 10 min dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki. Gotować, aż ziemniaki będą gotowe (ok. 30 min). Gdy wszystko jest gotowe, wyłowić łyżką cedzakową kurczaka, ziemniaki i marchewkę, polać trochę rosołem. Następnego dnia do zupy wrzucić surowy makaron i ugotować, w razie potrzeby dolać trochę wody.
Potrzebne przybory:
głęboka patelnia lub patelnia i garnek
Uwagi:
Tanie i dobre - składniki jak na jeden obiad, a wychodzą dwa:) Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Karina |