Składniki:
- włoszczyzna, a dokładnie: 1 marchew, 1 pietruszka, pół selera, 1 por;
- 1,5 łyżki vegety;
- 3 skrzydełka kurczaka;
- 40 dkg ogórków kiszonych kwaśnych dobrych;
- 4-5 ziemniaków;
- śmietanka 18%;
- łyżeczka mąki;
- łyżka masła.
Jak przyrządzić?
Do garnka wlewamy wodę, zanurzamy w niej włoszczyznę oraz kurczaka, dodajemy vegetę i gotujemy ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy po tym czasie warzywa i kurczaka. W międzyczasie ścieramy ogórki na grubej tarce, wrzucamy je wraz z łyżką masła do rondelka i podlewamy łyżką wody - dusimy na małym ogniu. W czasie gotowania się tego wywaru kroimy 4-5 ziemniaków w kostkę i wrzucamy do wywaru - rosołu po wyjęciu warzyw i kurczaka, gotujemy 15 minut aż zmiękną. Na koniec wrzucamy uduszone ogórki. Robimy w szklance zaprawę: pół śmietanki wymieszać z łyżeczką mąki i łyżką wody - tak, żeby nie było grudek i zabielamy zupę. Gotowe.
Uwagi:
Zaprawę dobrze jest robić w następujący sposób: wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i na koniec śmietaną. Zanim wlejemy to do zupy, wyłówmy kilka łyżek zupy i wlejmy do tej zaprawy w kubeczek, unikniemy zważenia śmietany.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Antenka |