Gdy na moim stole gości torcik z jagodami, sezon na jagody uważam za rozpoczęty. Jeśli nie możesz oprzeć się jagodziankom dostępnym o tej porze roku w każdej dobrej cukierni, zasmakujesz w tym torcie pełnym jagód. A jeśli jak ja kochasz bezy, no to jesteś zgubiony. Rozpływająca się w ustach beza i śmietanowy krem, dużo jagód i rozpuszczona biała czekolada. Pycha!
Składniki:
4 białka,
szklanka cukru,
pół kg jagód,
pół l śmietany kremówki 30%,
1 torebka zagęszczacza do śmietany,
100 g białej czekolady,
szczypta soli,
2 łyżki mleka.
Jak przyrządzić?
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem ¾ szklanki cukru i z odrobiną soli.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, około 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 50 minut.
Bezy nie wyjmować z piekarnika do całkowitego jego wystygnięcia.
Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i zagęszczaczem i wyłożyć na bezę.
Na śmietanie ułożyć przebrane i umyte jagody.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem i ciepłą polać na jagody.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |