Jarski wieniec ziemniaczany z potrawką pieczarkową

Przepis kulinarny

Składniki:

- 1,5 kg ziemniaków,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
- oregano,
- 1 kg pieczarek,
- cebula,
- 5 łyżek masła,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- 25 dag gęstej śmietany,
- szklanka mleka,
- 10 dag startej goudy,
- pół szklanki kremówki.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, ugotować. pieczarki umyć, większe przekroić. Cebulę posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła. Dodać pieczarki i smażyć 6-8 minut. Polać sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Dodać 20 dag gęstej śmietany oraz oregano.

Ziemniaki odcedzić i utłuc z resztą masła, powoli wlewac mleko. Przyprawić solą i gałką. Piure przełożyc do rękawacukierniczego. Wycisnąć ozdobny pierścień w okrągłej formie do zapiekanek. Posrodku umieścić pieczarki. Resztę gęstej śmietany wymieszać z połową sera i kremówką. Przyprawić solą. pieprzem i oregano, polać danie. Posypać resztą sera i zapiekać 20 minut w temp. 200 C.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, deska do krojenia, patelnia, rękaw cukierniczy, forma do zapiekanek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
Porcjedużo
Kaloryczność690 kcal / porcja
AutorJulita

Jarski wieniec ziemniaczany z potrawką pieczarkową: Podobne przepisy

Jarski wieniec ziemniaczany z potrawką pieczarkową: wypróbuj również

Powiązane Tematy