Pieczone ziemniaki z boczkiem

Przepis kulinarny

Składniki:

- ziemniaki średniej wielkości,
- boczek wędzony w plasterkach (po jednym plasterku na każdy ziemniak),
- cebula,
- czosnek,
- przyprawa do grilla Kamis lub inne przyprawy wg uznania,
- masło,
- sól,
- folia aluminiowa do zawijania ziemniaków.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na grube plasterki. Na kawałku folii aluminiowej układać plaster wędzonego boczku, na nim po plasterku cebuli i czosnku, posmarowany lekko z obu stron masłem, posolony i posypany przyprawami ziemniak, znowu plaster cebuli i czosnku, całość zawinąć boczkiem i folią aluminiową. Piec w piekarniku przez ok. 50-60 min. w temp. 180 st. C lub na grillu. Przy pieczeniu na grillu odwracać ziemniaki, aby nie przypiekły się zbytnio tylko z jednej strony (odnośnie grilla trudno mi podać czas pieczenia).

Potrzebne przybory:

Grill lub kuchenka z piekarnikiem.

Jak podawać?

Ziemniaczki mogą być daniem samym w sobie lub można je podawać jako dodatek do mięs z grilla.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
AutorHania-Kasia

Pieczone ziemniaki z boczkiem: Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki z boczkiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy