Składniki:
- ziemniaki średniej wielkości,
- boczek wędzony w plasterkach (po jednym plasterku na każdy ziemniak),
- cebula,
- czosnek,
- przyprawa do grilla Kamis lub inne przyprawy wg uznania,
- masło,
- sól,
- folia aluminiowa do zawijania ziemniaków.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na grube plasterki. Na kawałku folii aluminiowej układać plaster wędzonego boczku, na nim po plasterku cebuli i czosnku, posmarowany lekko z obu stron masłem, posolony i posypany przyprawami ziemniak, znowu plaster cebuli i czosnku, całość zawinąć boczkiem i folią aluminiową. Piec w piekarniku przez ok. 50-60 min. w temp. 180 st. C lub na grillu. Przy pieczeniu na grillu odwracać ziemniaki, aby nie przypiekły się zbytnio tylko z jednej strony (odnośnie grilla trudno mi podać czas pieczenia).
Potrzebne przybory:
Grill lub kuchenka z piekarnikiem.
Jak podawać?
Ziemniaczki mogą być daniem samym w sobie lub można je podawać jako dodatek do mięs z grilla.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Hania-Kasia |