Składniki:
Krewetki, świeży rozgnieciony czosnek, sól (najlepiej również czosnkowa), odrobina chilli, łyżka oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Krewetki z ogonkami lub bez umyć i odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski i następnie dodać wszystkie składniki wg uznania. Na koniec wlać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie nadziewać na drewniane patyczki jak szaszłyki. Krewetki nabijać jakby przez brzuszki od dołu, dzięki temu łatwo będzie się je grillowało z obu stron. Krewetki można poprzekładać ulubionymi warzywami lub owocami (suszone morele i śliwki są rewelacyjne). Smacznego!
Potrzebne przybory:
drewniane patyki do szaszłyków
Uwagi:
Uwaga dla wszystkich grillujących: do każdej potrawy mięsnej, warzywnej, rybnej czy jeszcze innej kładzionej na grilla należy dodać odrobinę oliwy z oliwek, bo dzięki temu dania absolutnie nigdy nie będą wysuszone. Dotyczy to również karkówki, która przecież sama w sobie ma wiele tłuszczu do wytopienia. Spróbujcie kiedyś!
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Lucy |