Czosnkowe krewetki z grilla

Przepis kulinarny

Składniki:

Krewetki, świeży rozgnieciony czosnek, sól (najlepiej również czosnkowa), odrobina chilli, łyżka oliwy z oliwek.

Jak przyrządzić?

Krewetki z ogonkami lub bez umyć i odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski i następnie dodać wszystkie składniki wg uznania. Na koniec wlać oliwę i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie nadziewać na drewniane patyczki jak szaszłyki. Krewetki nabijać jakby przez brzuszki od dołu, dzięki temu łatwo będzie się je grillowało z obu stron. Krewetki można poprzekładać ulubionymi warzywami lub owocami (suszone morele i śliwki są rewelacyjne). Smacznego!

Potrzebne przybory:

drewniane patyki do szaszłyków

Uwagi:

Uwaga dla wszystkich grillujących: do każdej potrawy mięsnej, warzywnej, rybnej czy jeszcze innej kładzionej na grilla należy dodać odrobinę oliwy z oliwek, bo dzięki temu dania absolutnie nigdy nie będą wysuszone. Dotyczy to również karkówki, która przecież sama w sobie ma wiele tłuszczu do wytopienia. Spróbujcie kiedyś!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
AutorLucy

Czosnkowe krewetki z grilla: Podobne przepisy

Czosnkowe krewetki z grilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy