Składniki:
Ziemniaki, jajko, warzywa lub pozostałości wędlin, boczek itp.
Jak przyrządzić?
Ugotować ziemniaki lub wykorzystać pozostałe po obiedzie, ubić lub przepuścić przez maszynkę. Dodać do nich pokrojone w bardzo drobną kostkę i podsmażone na odrobinie oleju warzywa (im bardziej kolorowo, tym smaczniej) oraz jajko. Wymieszać, uformować klopsy, panierować i obsmażyć na głębokim oleju. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na papierze.
Potrzebne przybory:
rondel, ubijak, nóż
Jak podawać?
Na liściu sałaty lub w gniazdku z rukoli.
Uwagi:
Możemy zamiast warzyw użyć pozostałości wędlin lub boczku wędzonego czy ryby. Wtedy możemy podawać jako dodatek do wszelkiego rodzaju dań.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5-6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | snaflak |