Składniki:
500 g boczniaków, 1 podwójna pierś kurczaka, 1 puszka kukurydzy, 1/2 słoika papryki konserwowej,
pęczek szczypiorku, majonez, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Boczniaki pokroić w sporą kostkę i podsmażyć na maśle (ew. trochę oleju) aż do całkowitego odparowania wody. Posoloną pierś ugotować w niewielkiej ilości wody w drugim garnku. W tym czasie pokroić szczypior i paprykę oraz kurczaka, gdy ostygnie. Wszystkie składniki (boczniak, szczypior, papryka, kurczak i odsączona kukurydza) wymieszać z majonezem. Do smaku posolić i dodać pieprz.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje schłodzona, ze świeżym pieczywem z masłem.
Uwagi:
Pierś można natrzeć przyprawą do kurczaka.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Moro |